Den klassiske april

Den klassiske april

Laksepremieren var i år, som i alle andre år, længe ventet af mange. Rundt omkring i det danske land havde laksefeberen i ugerne op til spredt sig som en epidemi, og da kalenderen endelig viste den 16. april, var der troppet rigtig mange laksefiskere op ved de vestjyske lakseåer. Marts havde været mild og regnfuld, hvilket er optimalt for en tidlig opgang af store laks. Derfor var der også høje forventninger til premierefiskeriet – og åerne skuffede da heller ikke. Der blev fanget rigtig mange flotte laks den første dag. I dagene efter var fisketrykket i de fleste åer stadig meget stort – påskedagene indbød til laksefiskeri, men som vanlig faldt antallet af landede laks hurtigt og efter få dage blev der på daglig basis kun landet få laks.

April har i år været meget tør og vandstanden i åerne er nærmest sommerlav. De solrige dage i april har ikke ligefrem vækket troen på, at nye optrækkende laks er på vej til det ferske vand. De venter på et vejrskifte, og specielt på regn! Så når mange spørger sig selv, ”Hvor er laksene”, når flere hundrede gode laksefiskere på en uge midt i april kun fanger meget få laks, så må svaret være, at de ’venter’ et sted uden for åerne.

De mange laksesider og facebookgrupper, der på premieredagen og dagene efter kunne fremvise et utal af superflotte laks, kan stadig i ny og næ poste et billede af en flot fanget laks, så åerne blev i de første par dage ikke helt støvsuget for disse. Men hvor stor en andel af de laks, der vandrede op i åerne inden premieren, er i grunden blevet fanget? En tredjedel, halvdelen, endnu flere? Det kan man kun gisne om, men man fristes til at tro, at det er en ret stor procentdel. Det er og bliver dog gætværk. Der er helt sikkert en del laks i åerne endnu, og selvom det næste store rykind måske lader vente på sig, så skal der nok liste sig et par havlusbeklædte laks op i ny og næ. Der er altså stadig laks at fiske efter. Tålmodighed og flid skal dog i disse dage pakkes med i fisketasken – men er det ikke sådan det skal være? Laksefiskeri har rigtig sin charme, når det er svært. Og det er det ofte her sidst i april!

Knæk og bræk til alle!

Karsten