Forventninger til laksesæsonen 2021

Det er blevet april og den første dag i måneden er lagt bag os, så skøre historier og underlige postulater kan ikke længere iklæde os ’lette ofre’ i aprilsnarens usynlige kostume. Årets laksesæson i de vestjyske åer nærmere sig med hastige skridt og rundt omkring i mange lystfiskerhjem finpudses grejet, fluer bindes og laksefeberen forsøges at holdes nede.

Som altid er en ny laksesæson som at betræde et ukendt land, for det er svært at forudsige, hvad der venter. Et kig i krystalkuglen har ofte kunnet give et fingerpeg på fremtiden, men der plejer alligevel at dukke et par overraskelser op. Hvis man holder sig til de tørre tal og laksefangsterne de sidste par år, så forekommer der et mønster, der kan tages udgangspunkt i – så lad mig gøre det. Faktisk vil jeg her nøjes med at kigge tilbage på sidste sæson, der i flere åer startede som lyn og torden med mange store laks på land. Ved Storå oplevede man den bedste premiere nogensinde med 68 fangede laks! Det var egentlig ikke så overraskende for ud over nærmest optimale forhold, så havde sæsonen inden budt på rekord mange mellemlaks. Og et år med mange mellemlaks efterfølges ofte af et godt storlakseår… Og storlaksene er dem, der kommer først til åerne.

2020-sæsonen bød desværre ikke på så mange mellemlaks som vanligt og det kan betyde, at 2021 bliver et år med færre storlaks (laks over 95 cm!) end sædvanligt – og det betyder så en mere rolig/normal premiere. MEN, da der sidste år var mange laks på en meter eller mere, kan det dog betyde, at denne sæson vil byde på flere rigtige storlaks på 115 cm eller mere. Det må tiden vise…. Men man kan jo håbe!

Et andet lyspunkt fra sidste sæson var de mange smålaks, der nåede de vestjyske åer. Det tyder på en god generation med stor smoltoverlevelse, hvilket vil gøre 2021 til et rigtig godt mellemlakseår – hvis alt er som det plejer. Det kan man håbe på, men med laks ved man aldrig.

Den helt ukendte faktor er som altid, hvordan årets smålaksesæson bliver. Jeg vælger (og håber), at tendensen fra sidste år fortsætter, så vi i sidste halvdel af sæsonen oplever store opgange af laks mellem 50-65 cm. Generelt håber jeg bare på en god laksesæson, som vil give mange laksefiskere store oplevelser. Jeg ønsker alle en god laksesæson – Knæk og bræk!